Mössor och vantar

Nu är det snart dags för första advent och det är också då som kylan brukar slå till ordentligt här nere i södra Sverige. I norr har dom nog haft vinter sedan ett par månader tillbaka. Vi är ganska förskonade vanligtvis, vi som bor i söder, men vem vet när det smäller till och graderna går från plus till tjugo minus. Det kan ske över en natt och då gäller det att vi vet vart vi har våra mössor och vantar någonstans. Det är inte läge att börja leka detektiv på morgonen innan jobbet för då kommer det nog att sluta med att du står och skrapar rutan med kalla händer utan vantar.

Mössor – viktigare än du tror

Minns du din mammas tjatande om den där mössan som du motvilligt tog på dig för att i nästa kurva slita av dig den och stoppa den i skolväskan? Dessvärre kan jag nu meddela dig att din mamma hade helt rätt angående mössan. När du tar av dig mössan så försvinner femtio procent av kroppens värme ut i kylan, det är helt otroligt egentligen när man tänker på det. Femtio procent är jättemycket, och allt beroende på en mössa på huvudet. Då kanske du förstår att det inte bara räcker att ha på sig väl utvalda varma kläder på kroppen om du väljer bort mössan.

Bra vantar också viktigt

Kroppen har ett fantastiskt sätt att skydda kroppen inre organ mot förfrysning. Sakta men säkert börjar kroppen att stänga ned blodtillförseln till huden för att sedan fortsätta stänga av tillförseln till de yttre delarna på kroppen som fötter och händer (fingrar och tår). Därför bör du alltid ha på dig ett par sköna och varma handskar eller vantar när det är minusgrader ute. Så hjälper du kroppen att fördela värmen på ett mer effektivt sätt så den kan koncentrera sig på att skydda alla inre organ.