kinderkleding – barnkläder

Kinderkleding är holländska och betyder barnkläder på svenska.

Förr i tiden hade barn nästan samma kläder som vuxna. Men designen var oftast lite enklare. I början av 1900-talet började man klä barnen i speciella barnkläder.

Men senare, framåt 50-talet, började barnen åter bli klädda i ”vuxenkläder”. Om man tittar på ett daghems- eller lekskolefoto från 50- eller 60-talet ser man att barnen har likadana kläder som vuxna. Visserligen har de inte kostym och slips, men flickorna har klänningar som liknar mödrarnas klänningar och pojkarna har ofta pullover och smårutiga byxor.

På 80-talet började barnkläderna bli mer barnsliga igen. Småbarnen började ha mjukiskläder och ofta  var dessa prydda med figurer, gärna från Disney.

Idag kan jag tycka att vi börjat återgå till att kläder för barn ska likna vuxenkläder. Små tjejer och killar bär ofta märkesjeans och sportskor. Det finns ”jobbarbyxor” att köpa till små killar OCH tjejer. De allra värsta avarterna av detta har nog gudskelov försvunnit. Jag tänker då på BH-toppar till förskoletjejer och små bikinis i tanga-modell.